Hoofdverdachte Mehmet K. van de zogeheten Bulgarenfraude is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. 

Dat heeft de rechter bepaald. 

K. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) begin vorig jaar, nadat hij uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

De veroordeling van de Turkse Nederlander is conform de eis van het OM. Justitie ziet K. als het ''administratieve middelpunt'' van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.

Bulgarije

De andere vijf verdachten hebben tussen de achttien maanden en drie jaar gevangenisstraf gekregen. Deze verdachten zijn uit Bulgarije afkomstig. De aanklager eiste tegen Krasen G., Asen Z. en Alien D. drie jaar cel. Ivelin A. en Boris A. hoorden twee jaar celstraf eisen.

De personen in kwestie hebben zich schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen.

Geronseld

In Bulgarije werden mensen geronseld, met busjes naar Nederland gebracht en vervolgens ingeschreven op een adres in Nederland. Daarna werd een burgerservicenummer aangevraagd en een bankrekening.

De verdachten beschikten volgens Justitie over de bankpassen. Zo konden ze het geld van de toeslagen incasseren. 'Aanvragers' kregen 500 euro contant en gingen daarna terug naar Bulgarije.

10 miljoen

Volgens de rechtbank hebben de fraudeurs ''op doortrapte wijze misbruik gemaakt van het systeem van de Belastingdienst dat is ingesteld om grote aantallen aanvragen voor toeslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken''.

Het vertrouwen in dat systeem is zo door de fraudeurs ondergraven, puur voor hun eigen financiële gewin, aldus de rechters.

Volgens het OM is voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.

Ophef

Toen de 'Bulgarenfraude' in 2013 aan het licht kwam, leidde dat tot behoorlijke ophef. De later afgetreden staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kwam er flink door onder vuur te liggen in de Tweede Kamer.