Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen de 22-jarige Mohamed A., die verdacht wordt van het voorbereiden van terroristische misdrijven in Delft, Rotterdam, Den Haag en Scheveningen.

Dat blijkt dinsdag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Rotterdam. 

Het gaat om het voorbereiden van misdrijven in de periode van 1 oktober 2013 tot en met 15 mei 2014. De officier van Justitie wil dat A. tijdens het jaar voorwaardelijk een meldplicht krijgt. 

A. werd vorig jaar opgepakt met een aantal vuurwapens op zak. A. is volgens het OM een teruggekeerde Syriëganger. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor onder andere een overval in Scheveningen. Met de buit had hij de 'broeders' in Syrië willen financieren. Ook wordt hij vervolgd voor het bezit van vuurwapens en munitie.

AIVD

De zaak tegen A. kwam aan het rollen door een ambtsbericht van de AIVD. Daarin stond dat A. zich na terugkeer in Nederland teruggetrokken en radicaal gedroeg.

De AIVD bleek ook gesprekken te hebben opgenomen in een auto tussen A. en anderen. Hij sprak onder meer over de strijd in Syrië, waar hij zich voor een 'martelaarsdood' zou hebben aangeboden op het slagveld. 

Geert Wilders

Tijdens de zitting bleek dat A. in afgeluisterde gesprekken onder meer had gesproken over een aanslag op PVV-leider Geert Wilders.

Het OM benadrukt echter dat er geen concrete aanwijzingen zijn gevonden van voorbereidingen voor een daadwerkelijke aanslag op Wilders of een andere politicus. A. wordt daar ook niet voor vervolgd.