Willem Holleeder wordt voorlopig niet als getuige gehoord in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces Passage, dat draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. 

Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn verhoor - dat voor donderdag stond gepland - uitgesteld, omdat het dossier van de strafzaak tegen Holleeder nog niet volledig is bij de rechtbank. Dat zegt een woordvoerder van het gerechtshof in Amsterdam tegen NU.nl.

In de strafzaak wordt Holleeder beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidaties van crimineel en vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Deze zaak verkeert nog in een pril stadium.

Holleeder zit in voorarrest en zijn volgende pro-formazitting is half juni. 

Het Passageproces loopt daarentegen al jaren. De zaak-Holleeder speelt mogelijk een rol in Passage, wat de zaak complex maakt. 

De afrekeningen van Houtman en Van der Bijl zijn namelijk ook in Passage opgenomen. 

Video: In 60 seconden: De strafzaak tegen Holleeder

Niet gekoppeld

Eerder bepaalde het gerechtshof dat de mogelijke betrokkenheid van Holleeder bij de liquidaties niet gekoppeld wordt aan Passage, waarin Dino S. en Jesse R. de belangrijkste 'grote vissen' zijn voor het OM. 

Wel wordt er goed gekeken naar wat de getuigenissen in de zaak-Holleeder opleveren, zodat dit mogelijk gebruikt kan worden in het Passageproces. 

Het is nog niet duidelijk wanneer Holleeder wel wordt gehoord als getuige.