De 19-jarige Aïcha uit Maastricht wordt niet vervolgd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. 

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Limburg dinsdag na een bericht van RTL Nieuws.

Het meisje verliet in februari 2014 Maastricht en reisde naar Syrië om zich bij haar man, de Nederlandse jihadist en oud-militair Yilmaz, te voegen.

De gemeente weigerde haar om die plannen een nieuw paspoort waarna ze alsnog naar Syrië ging door met de trein en haar identiteitskaart via Turkije te reizen.

Eind vorig jaar werd Aïcha door haar moeder uit Syrië weggehaald; ze bevond zich toen in IS-gebied. Weer in Nederland teruggekomen werd het meisje verdacht lid te zijn van deze terroristische organisatie. 

Hulpverlening 

Volgens het OM is er echter onvoldoende bewijs hiervoor. "Terecht heeft het OM geconcludeerd wat ik reeds vanaf het begin heb aangegeven, namelijk dat er geen bewijs is dat mijn cliënte zich aan enig strafbaar feit schuldig heeft gemaakt", zegt haar advocaat Françoise Landerloo. "Zij is naar Syrië gegaan om hulp te verlenen aan bewoners en vluchtelingen."

Voor soortgelijke zaken betekent deze uitspraak volgens Landerloo dat het OM "sterk in haar schoenen moet staan en precies moet kunnen aantonen wat iemand daar van plan is dan wel heeft gedaan."

Schadevergoeding

Aïcha is volgens haar advocaat erg opgelucht en gaat zich nu op haar privéleven richten. Ook zal ze een schadevergoeding claimen.