Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte van Onno Hoes tegen omroep Powned en Robbie Hasselt geseponeerd. 

Dat meldt het OM maandag. Het OM stelt dat er geen sprake is van strafbare feiten. 

Hoes deed vorig jaar aangifte vanwege een blog van Hasselt en een uitzending van PowNews. PowNews zond beelden van Hoes uit die waren gemaakt met een verborgen camera.

Zonder dat de burgemeester het wist filmde jonge twintiger Hasselt hem tijdens twee afspraken. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Hasselt publiceerde op zijn weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze uitwisselden.

Niet strafbaar

Het opnemen is volgens het OM niet strafbaar omdat Hasselt, die de opnamen maakte, "zelf aan het gesprek deelnam". 

Ook deed Hoes aangifte tegen Hasselt vanwege uitlatingen die hij in zijn blog deed. Het OM concludeert dat de uitlatingen "voornamelijk waardeoordelen en meningen van Hasselt bevatten en geen beschuldigingen van strafbaar handelen aan het adres van Hoes". 

Hoes heeft aangegeven het niet eens te zijn met de beslissing. De burgemeester spant een procedure aan bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog vervolging af te dwingen. 

Hoes vindt de seponering op de gronden zoals door het OM aangegeven ''niet acceptabel''. ''Het OM heeft gezien de duidelijke feiten onvoldoende kunnen aangeven waarom vervolging in deze zaak niet mogelijk zou zijn'', aldus de verklaring.

De burgemeester vindt dat het OM het ''verkeerde signaal'' afgeeft dat mensen ''die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn.''

Vertrek

De uitzending van de ontmoetingen in PowNews was voor Hoes in december reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen. Maastricht worstelde volgens hem met de publicaties en dat kon hij de stad niet aandoen, liet hij weten.

Video: Onno Hoes vertrekt als burgemeester