Hoewel het vuur zondag flink oplaaide in de bossen bij Chaam, valt de schade relatief mee.

Staatsbosbeheer laat maandag weten dat vooral het lage struikgewas is verbrand. ''Heel veel bomen hebben het overleefd'', aldus een woordvoerder.

''Er zijn wel stukken waar we verbrande bomen moeten omzagen, maar het is toch vooral de ondergroei geweest die vlam heeft gevat.''

Doordat de brand zich snel uitbreidde, zijn waarschijnlijk wel veel hagedissen en andere dieren omgekomen. In het gebied broedden ook nachtzwaluwen. ''Die zullen wel zijn weggevlogen, maar hun nesten zijn verloren gegaan.''

De politie gaat zodra dat kan ter plaatse onderzoek doen, maar acht de kans om de oorzaak te achterhalen niet heel groot. ''De meeste sporen zullen na zo'n brand verloren zijn gegaan'', zei een woordvoerder.

Video: Veel bomen overleven natuurbrand Chaam

Groot materieel

De brandweer had groot materieel ingezet om de natuurbrand te bestrijden en kwam vanuit de wijde omgeving naar Chaam om het vuur te doven. De brand woedde sinds het einde van zondagmiddag. Rond 22.30 kon het sein brand meester worden gegeven. 

Zo'n zestig hectare natuur ging in vlammen op. De brandweer is maandagmorgen nog druk bezig met nablussen, na een hele nacht te hebben doorgewerkt.

Asielzoekerscentrum

Een asielzoekerscentrum (AZC) in Gilze dreigde ontruimd te worden, maar het bleek toch niet nodig te zijn. Er werden wel veertig mensen elders opgevangen, omdat het vuur een gebouw van het AZC bedreigde.