De brandweer heeft zondag tegen 22.30 uur het sein brand meester gegeven voor de zeer grote brand in natuurgebied de Chaamse Bossen. 

Het vuur woedde sinds het einde van de middag en breidde zich in de loop van de avond uit tot uiteindelijk een gebied van ongeveer 60 hectare in brand stond.

Een asielzoekerscentrum (AZC) in Gilze dreigde zondag ontruimd te worden in verband met een zeer grote natuurbrand die in de buurt woedt, maar het bleek toch niet nodig te zijn.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldde dat de bewoners niet van het terrein af hoefden. De Veiligheidsregio meldde dat ongeveer veertig mensen wel elders op het terrein zijn opgevangen, omdat het vuur een gebouw van het AZC bedreigde.

Groot materieel

De brandweer had groot materieel ingezet om de natuurbrand te bestrijden en kwam vanuit de wijde omgeving naar Chaam om het vuur te doven.

Een helikopter van de landelijke politie-eenheid assisteerde de brandweer om de omvang van de brand in kaart te brengen.

Burgemeester Jan Boelhouwer kwam poolshoogte nemen bij de bestrijding van de brand.

Rook

Bij de brand kwam veel rook vrij, meldt de brandweer op Twitter. Bewoners die last hadden van de rook werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en hun ventilatiesysteem uit te zetten. 

Recreanten en wandelaars werden opgeroepen het gebied te verlaten en de brandweer de ruimte te geven bij het blussen.

Het gebied tussen Chaam en Gilze had volgens de brandweer last van de rookontwikkeling. De Gilzeweg werd in verband met de brand afgesloten. 

Ook de omliggende plaatsen Alphen en Poppel, in België, hadden last van de rook.

Heeft u foto's bij foto's bij dit nieuws? Plaats ze op NUfoto.