De politie in Amsterdam heeft beelden vrijgegeven van de schietpartij op de De Clercqstraat waarbij woensdag een 25-jarige Zaandammer om het leven is gekomen.

Op de beelden is te zien dat het slachtoffer uit zijn auto stapt en wordt doodgeschoten. De aanleiding voor het schietincident is nog steeds onduidelijk.

De man die zich naast het slachtoffer in de auto bevond heeft inmiddels een verklaring afgelegd tegenover de politie. Hij kan geen duidelijkheid geven over waarom het slachtoffer is uitgestapt. De man is geen verdachte in zaak.

Een woordvoerder van de politie ontkent de berichtgeving in verschillende media dat de politie heeft bevestigd dat het om een onschuldig slachtoffer gaat. "Het is een scenario waar we rekening mee houden, maar dat staat zeker nog niet vast, vertelt de politie aan NU.nl. "Ook niet na de gesprekken met de bijrijder."

Ook de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, benadrukt in een interview met tv-zender AT5 dat de politie meerdere scenrio's onderzoekt.

Strafblad

Vrijdag werd bekend dat het dodelijke slachtoffer van de schietpartij niet bekend stond als een zware crimineel.Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

Het slachtoffer had geen serieus strafblad. De man werd eerder gearresteerd wegens het niet betalen van openstaande boetes. Of het om een gerichte liquidatie in de onderwereld gaat is dan ook onduidelijk. 

Gewapend

Bekend is dat de twee verdachten rond 00:15 gewapend de shishalounge (waterpijpcafé) zijn binnen gegaan en enige tijd later weer vertrokken. Volgens Het Parool waren de verdachten op zoek naar een klant die net was vertrokken. 

Een andere klant in de zaak zou zijn vuurwapen hebben getrokken en op het duo hebben geschoten, dat daarop zou zijn gevlucht. De politie zegt nog uit te zoeken wat  zich precies in de zaak heeft afgespeeld.

Slachtoffer

Toen de verdachten de shishalounge verlieten, stapt de 25-jarige man, die voor het rode licht stond te wachten, uit zijn auto, waarna hij werd doodgeschoten. Onduidelijk is nog waarom. De politie heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de schietpartij. Ze hopen dat meer getuigen zich melden om duidelijkheid te kunnen verschaffen.

De twee verdachten zijn volgens getuigen na de schietpartij op een motorscooter weggereden.

Video: Beelden van het dodelijk schietincident in de De Clercqstraat

De politie is nog op zoek naar een man die vlak voor het schietincident vanuit de directe omgeving van de shishalounge hard wegrent in de richting van de Bilderdijkstraat.

Gesloten

Village is woensdag op last van burgemeester Van der Laan per direct en voor onbepaalde tijd gesloten in verband met de schietpartij.

Al met al is er sprake van een ernstige verstoring van de openbare orde, aldus de gemeente.

In het café zijn de afgelopen jaren al verschillende (gewelds)incidenten geweest. Dat heeft voor de beslissing om de zaak te sluiten ook meegewogen.