Er is geen sprake geweest van wanbeleid bij het Slotervaartziekenhuis toen door de uitgifte van nieuwe aandelen de familie van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en haar kinderen als minderheidsaandeelhouders buiten spel werden gezet.

Dat oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof woensdag.

Met een omstreden aandelenuitgifte wist de meerderheidsaandeelhouder, de familie Schram, het eigendom over het Slotervaartziekenhuis naar zich toe te trekken door voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Het belang van de minderheidsaandeelhouders verwaterde daardoor tot praktisch nul.

Volgens de Ondernemerskamer was het begrijpelijk dat het bestuur van het ziekenhuis dacht dat de uitgifte van aandelen een wezenlijke bijdrage kon leveren aan de oplossing van de crisis waarin het ziekenhuis zich bevond.

Beleid Erbudak

De Ondernemingskamer stelt dat dat de crisis, die bestond uit een complex van financiële en organisatorische problemen, "het gevolg was van het door Erbudak als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis gevoerde beleid".

Eerder dit jaar werd Erbudak door de rechtbank in Amsterdam nog veroordeeld tot terugbetaling van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaart. Volgens de rechter gaat het om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken.