Koning Willem-Alexander heeft de families van de omgekomen Nederlandse poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo per telegram gecondoleerd. 

Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten.

De twee Nederlanders kwamen eind april om tijdens een wetenschappelijke expeditie in het Canadese Noordpoolgebied. Het lichaam van Cornelissen is geborgen, de zoektocht naar De Roo is stopgezet.

Het tweetal kende de koning. Ze begeleidden in 2011 de toenmalige kroonprins Willem-Alexander op een expeditie naar Groenland. De koning ''bewaart zeer goede herinneringen aan deze reis" , aldus de RVD. ''Tijdens deze reis heeft hij hen leren kennen als bevlogen vakmensen met een avontuurlijke inslag.''

Contact

De Roo had al eerder contact met Willem-Alexander, meldt de website van het tijdschrift National Geographic woensdag. In 2005 kreeg hij op vijftienjarige leeftijd van Willem-Alexander de opdracht om namens het Wereld Natuur Fonds een maand lang onderzoek te doen op Antarctica naar klimaat en klimaatverandering.

Marc Cornelissen gaf kort voor zijn laatste expeditie een interview met National Geographic en hield een blog bij over de reis naar het hoge noorden.

Herdenking

De organisatie Cold Facts, die de expeditie naar het Noordpoolgebied organiseerde, maakt binnenkort bekend wanneer er in Nederland een herdenkingsbijeenkomst voor de twee poolreizigers plaatsvindt.

Inmiddels is een website geopend waar mensen condoleances kwijt kunnen. Het adres is www.philipandmarc.com.