Vier van de elf Duitsers die in de nacht van 12 april in Renesse geweld pleegden tegen politie, uitgaanspubliek en beveiligers, zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen van vier tot vijf maanden. 

De aanklager had tegen alle elf een celstraf van negen maanden geëist. De zaak tegen de zeven andere Duitsers werd aangehouden voor nader onderzoek. Het is nog niet bekend wanneer de rechter hun zaak behandelt.

De groep, zogeheten Ultras-Gelsenkirchen (de harde kern van Schalke 04), was naar Renesse gekomen om het 'afscheid te vieren' van een van hun vrienden, die anderhalf jaar de cel in moest.

Een grote groep Duitsers was in de bewuste nacht rond 02.40 uur onderweg vanuit een horecagelegenheid naar de touringcar waarmee ze vanuit Duitsland naar Renesse waren gekomen.

Toen er een vechtpartij ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde een deel van de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen.

Portiers moesten bijspringen om de dienders te helpen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd. Een agent verloor zijn bewustzijn en een ander liep een zware hersenschudding op.

''Het was groot en gruwelijk geweld dat we nog nooit eerder hadden meegemaakt'', verklaarde een van de agenten tijdens de behandeling van de zaak. De hoogste straf, vijf maanden cel, werd opgelegd aan een 33-jarige medewerker van de Duitse justitie.