Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat geen asielzoekers onderbrengen in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Het COA wilde in de kliniek ongeveer 750 mensen huisvesten, maar zowel de omwonenden als de gemeente Berkelland vonden die groep veel te groot voor het kleine dorp.

In Oldenkotte zou hooguit plaats zijn voor zo'n tweehonderd vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. Honderden bewoners protesteerden tegen de plannen van het COA.

Het COA vindt dat het opvangen van een kleine groep vluchtelingen voor een beperkte periode financieel-economisch niet verantwoord. Dat zou alleen kunnen als er in de buurt van Rekken een opvanglocatie zou zijn met allerlei faciliteiten voor de asielzoekers, maar die is er niet.

Berkelland wijst het huisvesten van asielzoekers niet per se af. De gemeente zal een nieuwe aanvraag van het COA ''vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid'' opnieuw serieus onderzoeken, aldus burgemeester Joost van Oostrum.