De man die in de nacht van dinsdag op woensdag in de De Clerqstraat in Amsterdam-West is doodgeschoten, is een bekende van de politie. Het gaat om een 25-jarige man uit Zaandam.

Dat meldt de politie woensdagochtend. 

Het slachtoffer reed in een auto toen hij rond 00.15 uur onder vuur werd genomen. Het is nog niet duidelijk of de man uit Zaandam is uitgestapt of uit zijn auto is getrokken. Hij is aan zijn verwondingen overleden. 

Er is meerdere keren geschoten in de De Clercqstraat. Een voorbijrijdende tram werd door meerdere kogels geraakt. De inzittenden van de tram zijn op de grond gaan liggen en zijn niet geraakt.

Behalve de tram werden ook een geparkeerde auto, een supermarkt en twee bankgebouwen geraakt. 

Verdachten

De politie is nog op zoek naar drie mensen.

Het gaat om twee verdachten die volgens getuigen na de schietpartij op een motor of een scooter zouden zijn weggereden. De verdachten, donkergetint, zijn vastgelegd door camera's

Ook wordt gezocht naar een tweede persoon die volgens andere getuigen in de auto van het slachtoffer zat.

Video: Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij

Getuigen

Ook zoekt de politie naar getuigen van de schietpartij of mensen die iets weten over de vluchtroute van de daders en nog niet met de politie hebben gesproken.

En het onderzoeksteam vraagt aan mensen die beeldopnamen hebben gemaakt vlak voor, tijdens of na de fatale schietpartij, om hun materiaal bij de politie te uploaden.

Grote zorgen

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakt zich ''grote zorgen'' over de vele liquidaties, ook omdat die levensgevaarlijk kunnen zijn voor onschuldige omstanders. Politie en justitie doen er volgens hem alles aan om de afrekeningen in het criminele circuit te voorkomen.

Van der Steur zei dat woensdag na afloop van de ministerraad in een reactie op de liquidatie in Amsterdam.

Volgens hem zijn daarvoor geen extra maatregelen nodig. De politie in Amsterdam heeft al extra agenten uit de rest van het land gekregen om het probleem in de stad aan te pakken en te helpen bij de opsporing.