De 22-jarige Pat R. uit Vught verdwijnt 22 jaar achter slot en grendel vanwege de moord op kickbokser Volkan Düzgün (26). 

Dit heeft de rechtbank uit Den Bosch, die uit veiligheidsoverwegingen in Amsterdam zitting had, woensdag bepaald. De uitspraak was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Düzgün werd op 12 juli 2013 van korte afstand doodgeschoten in zijn auto op de oprit van zijn woning in Veghel. Het motief voor de moord is altijd onduidelijk gebleven. Pat R., die ook werd veroordeeld voor drugsbezit en -handel, beriep zich tijdens zijn proces op zijn zwijgrecht. Hij hield het bij een korte verklaring waarin hij de moord ontkende.

Volgens de rechtbank had de liquidatie van Düzgün alle karaktertrekken van een huurmoord. Pat R. wachtte de kickbokser op en vuurde ''op kille, meedogenloze wijze" van dichtbij en van achteren zes kogels op hem af. Vier schoten waren raak, een was direct fataal.

Opofferen

Düzgün had geen schijn van kans, concludeert de rechtbank, die R. verweet het leven van de kickbokser ''uit zelfverrijking te hebben opgeofferd". In afgeluisterde gesprekken hoorde de rechtbank bovendien ''een pochende en schietgrage verdachte", die niet onder stoelen of banken steekt nogmaals voor geld te willen moorden.

Het geeft volgens de rechtbank ''een onthutsend en zorgwekkend beeld van een gewelddadige dader die zich onaantastbaar lijkt te wanen en voor wie een mensenleven ook in de toekomst geen enkele waarde lijkt te hebben". Dat R. geen verklaring heeft willen afleggen, maakt de zaak alleen maar wranger en het verdriet van de nabestaanden alleen maar groter, aldus de rechtbank.

De recherche verzette in het ruim anderhalf jaar durende onderzoek bergen werk om een motief boven tafel te krijgen, zonder resultaat. Aanwijzingen dat het aan motorclub Satudarah gelinkte Saudarah erbij betrokken was, waren volgens het OM niet hard te maken.

Ook voor het scenario dat Düzgün was vermoord uit wraak voor zijn rol bij de vechtpartij op een kickboksgala in Zijtaart in 2012, vond de politie geen bewijs. Bij die ruzie viel een dode. Düzgün was verdachte, maar werd nooit vervolgd.