Mededirecteur Willie Pater, de man die op zaterdag 13 mei 2000 zijn vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks de lucht in zag gaan, zegt dat zijn veroordeling tot een gevangenisstraf heeft hem destijds heeft overrompeld.

"Ik heb daar nooit rekening mee gehouden. Ik vind het ook onterecht." Hij ziet om in wrok en teleurstelling.

Het is woensdag precies vijftien jaar geleden dat de woonwijk Roombeek in Enschede door ontploffingen na een brand bij het vuurwerkbedrijf werd getroffen. 

In 2003 kreeg Pater een jaar celstraf opgelegd voor het overtreden van milieuvoorschriften, illegale handel in vuurwerk, en brand en ontploffing door schuld met de dood tot gevolg.

"Ik voel me als mede-eigenaar van het bedrijf verantwoordelijk, dat wel. Maar niet schuldig. De brand, de ramp, het is mij ook overkomen", zegt Pater.

Gezwegen

Hij is nu 63 en heeft - behalve in de rechtszaak - al die vijftien jaren verder gezwegen. Vanwege de ramp die zijn leven blijft beheersen, maar waar hij nooit over heeft willen praten.

"Wat je ook zegt, het is altijd fout", verzucht hij. "Jezelf verdedigen voelt ook slecht tegenover al die slachtoffers. Ik wil ze geen extra ellende bezorgen." De afgelopen jaren is hij een paar keer voor de dood weggehaald.

Wat hebben ze er ook aan om te horen dat hij depressief is en door diepe dalen ging? Ook al is dat de realiteit. Bovendien wil hij gewoon 'rust'. "Mijn kop eindelijk een keer leeg van die ramp, Al lukt dat eigenlijk helemaal niet."

Pater weet een ding wel zeker: er is die dag niet gewerkt. Niet door hem, niet door anderen. "Wat mensen ook beweren."