Moskee al-Fadjr heeft een geplande conferentie geannuleerd, nadat ophef was ontstaan over een van de geestelijken die zou komen.

In eerste instantie besloot de moskee de uitnodiging aan de omstreden Sa'ad Ateeq al-Ateeq en een andere gastspreker in te trekken, na overleg met burgemeester Elly Blanksma.

De moskee liet woensdag weten de hele driedaagse conferentie te annuleren. Het bestuur van al-Fadjr ziet zich daartoe genoodzaakt ''na de situatie intensief te hebben bestudeerd'' en vanwege ''de felle (haat) campagne van de media jegens de moslims en ons in het bijzonder''.

De Arabische sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq, om wie de ophef draaide, heeft eerder dit jaar tijdens een preek in Qatar Allah opgeroepen tot ''vernietiging'' van joden, christenen, sjiieten en alawieten.

Terrorismebestrijding

Toen bekend werd dat Ateeq naar Helmond zou komen, besloot de burgemeester het moskeebestuur daarop aan te spreken.

Volgens de moskee zijn vervolgens inlichten ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op basis daarvan zou Blanksma hebben aangedrongen op intrekking van twee uitnodigingen.

Een woordvoerder van de gemeente kon woensdag geen toelichting geven. Hij bevestigde wel de uitkomst dat twee gastsprekers bij nader inzien niet naar Helmond komen.

Rondreizende geestelijken

Rondreizende islamitische geestelijken hebben vaker stof doen opwaaien. In februari werd een omstreden benefietgala in Rijswijk afgelast en onlangs besloot een moskee in Eindhoven de uitnodiging aan de Arabische sjeik Aaidh al-Qarni toch maar in te trekken, nadat gewelddadige uitspraken die hij ooit had gedaan media-aandacht hadden gekregen.