Er is alsnog aangifte gedaan van bekladding vorige week van het Paleis op de Dam in Amsterdam met de woorden "fuck de koning". Een advocaat wil daarmee de discussie levend houden.

Dat heeft de politie dinsdag bevestigd.

De aangifte van ''opzettelijke belediging van de koning en vernieling van het Paleis op de Dam'' is dinsdag gedaan door advocaat Marc Schroeder.

Hij heeft de aangifte onder meer gedaan om "het publieke debat in leven te houden" over het onderwerp. Hij wil dat wordt uitgezocht of de bekladding met "fuck de koning" een belediging inhoudt.

Hij vindt het opvallend dat het Rijksvastgoedbedrijf geen aangifte heeft gedaan omdat er volgens een woordvoerder geen schade was aan het pand en de verf makkelijk was weg te halen. Schroeder vraagt zich af of er dan geen verwijderingskosten waren. Met de aangifte wil hij het onderzoek naar de bekladding mogelijk maken.

Video: Bekladding Paleis op de Dam

Paleis op de Dam beklad met fuck de koning
Paleis op de Dam beklad met fuck de koning

Activist

Het paleis werd vorige week in de nacht van woensdag op donderdag beklad nadat bekend was geworden dat activist Abulkasim Al-Jaberi werd vervolgd voor belediging van de koning. Hij had vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet ''Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'' geroepen.

Het besluit van het Openbaar Ministerie leidde tot veel beroering en reacties. Het OM heroverweegt de vervolging.