De organisatie van Sail belooft dat het komende evenement, over honderd dagen, de grootste Sail ooit zal worden. 

Er komen vijftig 'tall ships' vanuit de hele wereld. De Sail-In Parade op de eerste dag heeft een recordlengte van 12 kilometer en het evenementengebied is een stuk groter dan bij voorgaande edities.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan activeerde dinsdag in het Scheepvaartmuseum met een druk op de knop de speciale Sail-aftelklok langs de A4 bij Schiphol en bij knooppunt Amstel aan de A10.

Van de vijftig tall ships komen er dertien voor de eerste keer naar Nederland. Deze schepen vormen volgens de organisatie de oorsprong, de kern en de ziel van het gigantische nautische evenement, waar honderdduizenden bezoekers op afkomen.

Video: 'Sail 2015 wordt grootste ooit'

Rest Amsterdam

De organisatie van Sail, dat van 19 tot en met 23 augustus plaatsvindt, betrekt dit keer meer dan voorheen ook de rest van Amsterdam bij de festiviteiten.

Niet alleen de IJhaven, die tijdens deze dagen Oranjehaven heet, is het toneel voor activiteiten. Zo speelt het programma zich eveneens af in de binnenstad, waar rondleidingen zijn naar historische nautische plekken en in het Scheepvaartmuseum, dat het trefpunt is voor de zakelijke wereld. Op de NDSM-werf is onder meer een programma voor jongeren.

Bekende acts

Nieuw is de Sail Music Marina, aan de noordkant van het IJ. Hier staan elke avond bekende acts op het programma.

Het Koninklijk Concertgebouworkest is als eerste aan de beurt op de woensdagavond; donderdag staan Miss Montreal en Kensington op het podium, vrijdag is de beurt aan Hollandse liedjes met Jan Smit, Nick & Simon en Martijn Fischer.

Op zaterdag is er het 'Disney Pirates of the Caribbean in Concert' en zondagmiddag sluit K3 af. Hoewel Sail in principe gratis toegankelijk is, zijn hier kaartjes voor nodig.

Veiligheid

Veiligheid is zoals elke editie een belangrijk punt van aandacht. Dit jaar moeten boten langer dan 15 meter zich vooraf registreren. Het havenbedrijf begint in juni een campagne om bootjesbezitters te wijzen op de regels tijdens Sail.

Tijdens het evenement komt de AVROTROS met een dagelijkse live-talkshow, direct na het Achtuurjournaal.