Agus S. die in november vorig jaar zijn zoontje van tien in hun woning op de Houtrijkstraat in Amsterdam zou hebben doodgestoken, was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. 

Dat stelt een psycholoog die de verdachte onlangs onderzocht.

Het Openbaar Ministerie gaat in dat oordeel mee en is van mening dat de 46-jarige S. daarom moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De officier van justitie vindt dat de man zo gevaarlijk is, dat hij nooit meer zelfstandig mag terugkeren in de maatschappij en eiste daarom dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging.

Woedeaanvallen

De psycholoog die onderzoek deed naar de geestelijke vermogens van de verdachte, oordeelt dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis waardoor hij de gevolgen van zijn daden niet kan overzien en woedeaanvallen heeft. Ook is hij licht zwakzinnig.  S. zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn voor zijn daden.

Het deskundigenadvies luidt hem te behandelen in een tbs-kliniek. Terugkeer in de maatschappij zou onverantwoord zijn, onder meer omdat zijn vrouw en familie dan gevaar lopen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De psychiater die S. onderzocht, houdt het op verminderd toerekeningsvatbaar. Een neuroloog stelde na onderzoek vast dat de verdachte aantoonbaar lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie die een rol heeft gespeeld tijdens zijn daden.

De officier betoogde: ''De verdachte lijkt zich niet ten volle bewust van het gebeuren. Het buitensporige geweld dat hij heeft gebruikt tegen het slachtoffer en de verwarde indruk die hij maakt, bevestigen de staat van ontremming die door de deskundigen wordt omschreven en ook door familieleden wordt onderschreven. Daarom gaan wij mee in de stelling dat sprake is van volledige ontoerekenbaarheid."

Niet luisteren

De advocaat van S. is het met de psycholoog en het OM eens en vroeg de rechtbank haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. ''Bij tbs met dwangverpleging leggen wij ons neer."

De Amsterdammer van Indonesische afkomst wordt ervan verdacht dat hij zijn zoontje op 13 november om het leven bracht door hem meerdere keren met verschillende messen te steken. Hij vertelde de rechter dinsdag dat het hem irriteerde dat zijn zoontje niet naar hem luisterde en wel naar zijn vrouw.

De rechtbank doet op dinsdag 26 mei uitspraak.