Politie, vervoerders en overheden in Oost-Nederland werken vanaf deze week samen om het openbaar vervoer in het gebied veiliger te maken. 

Het is de bedoeling dat agressieve mensen en zwartrijders door het uitwisselen van informatie veel sneller worden herkend en opgepakt. Reizigers in bus of trein die zich misdragen, riskeren een reisverbod van vier tot acht weken.

Volgens de provincie Gelderland is het voor het eerst dat gemeenten, vervoerders en de politie samenwerken om het ov veiliger te maken.

Aan het oostelijke project doen de vervoersbedrijven Arriva, Connexxion en Syntus mee. Als de samenwerking een succes is, willen de vervoerders de aanpak in het hele land invoeren, meldden zij dinsdag.

Ontstaan problemen

De politie verwacht dat de samenwerking sneller blootlegt waar een veiligheidsprobleem ontstaat. Als voorbeeld noemt de politie de Arriva-nachttrein van Arnhem naar de Achterhoek.

''Bekend als de grootste gratis taxi van Nederland, omdat vrijwel iedereen zonder kaartje reisde. Er waren veel vernielingen.'' Samen met Arriva, Arnhem en Doetinchem maakte de politie een plan dat werkte: de overlast is nu met 90 procent gedaald.

''Zo moet de nieuwe samenwerking voor een flinke verbetering van het gevoel van veiligheid in treinen en bussen gaan zorgen'', aldus de politie. Ook incidenten in en bij stations worden door alle partijen gedeeld.