Sinds het verhogen van de alcoholleeftijd in januari 2014 zijn er 579 minderjarigen beboet voor het kopen of drinken van alcohol.

Begin vorig jaar is de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen en drinken verhoogd van 16 naar 18 jaar. Wanneer een minderjarige wordt betrapt met alcohol, dan kan hij een boete van maximaal 90 euro krijgen.

Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat er opmerkelijke verschillen tussen de gemeentes zijn.

Zo heeft Lingewaard (ruim 45.000 inwoners) 23 boetes uitgedeeld in de periode van januari 2014 tot aan april 2015. Amsterdam (bijna 824.000 inwoners) heeft daarentegen twee boetes aan minderjarigen gegeven.

De vier gemeentes waar de meeste boetes zijn uitgedeeld zijn Den Haag (25), Lingewaard (23), Den Bosch (21) en Deventer (20). In totaal werd 41.625 euro aan boetes geïnd.

Zelf bepalen

Volgens Wim van Dalen, directeur van alcoholinstituut STAP worden deze grote verschillen veroorzaakt doordat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel geld en aandacht zij aan het toezicht op minderjarigen en alcohol besteden.

Ook noemt hij het drankgebruik in 'zuipketen' op het platteland als groot probleem. "Het is voor buitengewoon opsporingsambtenaren lastig om in zo'n afgesloten setting op te treden."

Alcoholboetes minderjarigen