Activist Abulkasim Al-Jaberi heeft maandag per ongeluk nogmaals een boetevoorstel van vijfhonderd euro gekregen van het Openbaar Ministerie. 

Dat laat het Openbaar Ministerie aan NU.nl weten.

Het OM reageert op het bericht van de advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, die dinsdag lieten weten dat zijn client een boete van 500 euro heeft ontvangen.

"Wij gaan er vanuit dat er inderdaad een brief is gestuurd, maar het klopt niet dat wij Al-Jaberi opnieuw een boetevoorstel doen", aldus een woordvoerder van het OM. "Hij heeft al een boetevoorstel gekregen en daarop volgend is een vervolgtraject ingezet. Dan kan hij niet opnieuw een boete krijgen. Het CIB is verantwoordelijk voor het versturen van de brief en wij proberen nu uit te zoeken wat er mis is gegaan."

Vorige week donderdag meldde het OM dat het de vervolging van Al-Jaberi om majesteitsschennis ''heroverwoog''. Het OM kan nog niets zeggen over een nieuw besluit over Al-Jaberi.

Woedend

Jebbink zegt gebeld te zijn door de hoofdofficier van justitie met uitleg over de zaak. "Hij sprak van een ongelukkige samenloop van omstandigheden", aldus Jebbink. "ik heb zijn uitleg voor waar aangenomen."

Jebbink regaeerde in eerste instantie woedend en vol onbegrip: ''Zonder enig overleg met de verdediging is opnieuw een vervolgingsbeslissing genomen. Als mijn cliënt niet binnen twee weken in verzet gaat tegen deze strafbeschikking, heeft hij alsnog een strafblad voor majesteitsschennis.''

Video: Al-Jaberi​ scheldt op het koningshuis