Greenpeace gooit dinsdag grote zwerfkeien in zee in natuurgebied de Klaverbank, op enkele tientallen kilometers van Den Helder. 

De actie van de milieuorganisatie is bedoeld als protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'.

De stenen komen van nature in het gebied voor en hebben volgens Greenpeace ook een belangrijke praktische functie: op stenen, kiezels en grind leven veel planten en dieren. Maar vissers vrezen dat hun netten kapot zullen gaan door de zwerfkeien.

''Dit vissenparadijs helpt de zeenatuur lokaal te herstellen na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten'', aldus campagneleider Tom Grijsen.

Netten kapot

Maar vissers vrezen dat hun netten kapot zullen gaan door de zwerfkeien. ''Een onverantwoordelijke actie die vissers in gevaar brengt'', reageert Pim Visser van Visned dinsdag in De Telegraaf.

''We overleggen over de juiste manier van gebiedsbescherming. Een beetje zielig dat Greenpeace niets constructievers weet te bedenken en vissers, die hier part noch deel aan hebben, in gevaar worden gebracht." Wanneer de stenen in de netten van de relatief kleine schepen terechtkomen, bestaat volgens hem een grote kans op kapseizen.

Anja Keuter van visserijbedrijf Keuter uit Urk heeft dindsdag aangifte gedaan tegen Greenpeace om het gooien van grote zwerfkeien in zee. Dat meldt Omroep Flevoland. Keuter hoopt dat meer mensen aangifte gaan doen om het in gevaar brengen van de vissers.

Video: Vissers vrezen problemen door actie zwerfkeien

Maar volgens Greenpeace worden de coördinaten waar de stenen in zee worden gegooid 'breed gecommuniceerd' en zouden vissers eigenlijk sowieso niet in het gebied mogen vissen.

Verplichting

''Wij kunnen zelf geen beschermde gebieden instellen waar al het leven volledig met rust gelaten wordt. Dat kan alleen de overheid en driekwart van de Nederlanders wil dat ook'', weet Grijsen. Hij wijst erop dat Nederland volgens internationale afspraken de verplichting heeft om de biodiversiteit in de Noordzee te herstellen.

''De Klaverbank is één van de Natura2000-gebieden in de Noordzee die de overheid zou moeten beschermen. Er ligt nu al vier jaar een plan, maar dat is nog steeds niet ingevoerd.'' Ook in 2011 legde Greenpeace zwerfkeien op de Klaverbank tot grote woede van de visserijsector. De rechter bepaalde toen dat de stenen weggehaald moesten worden en het Rijk legde een dwangsom op. Ten onrechte, oordeelde de Raad van State later.