Op de deur van het Kabinet van de Koning in Den Haag is een hakenkruis geschilderd. Dat is vermoedelijk zondagnacht gebeurd. 

Toen het hakenkruis maandagochtend werd ontdekt, is de deur afgeplakt met zwart zeil. Het is nog onduidelijk wie het hakenkruis op de deur heeft aangebracht.

Het Kabinet van de Koning is een kleine rijksorganisatie die de koning ondersteunt in de uitoefening van zijn constitutionele werkzaamheden. Het gaat onder meer over de contacten tussen de koning en de overige leden van de regering.

Verder bereidt het Kabinet van de Koning jaarlijks honderden bezoeken, ontvangsten, gesprekken en beëdigingen door de koning voor. Ook verwerkt en archiveert het Kabinet van de Koning per jaar ongeveer 3000 wetten, algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) en Koninklijke Besluiten. De organisatie behandelt ieder jaar duizenden brieven van burgers en organisaties die zich met hun vragen richten tot de Koning. Dat zijn verzoekschriften.

Paleis op de Dam

Vorige week werd in Amsterdam nog het Paleis op de Dam beklad. Op het gebouw was de tekst 'Fuck de Koning' gekalkt. Dat had mogelijk te maken met het besluit van het Openbaar Ministerie om activist Abulkasim Al-Jaberi te vervolgen voor het roepen van ''Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis''.

Er barstte een storm van kritiek los. Het OM kwam terug op het besluit en heroverweegt nu de vervolging. Volgens het OM is er meer tijd nodig om te kijken naar de bezwaren en verzoeken voor het horen van getuigen van de advocaat van Al-Jaberi. Al Jaberi werd op 16 november 2014 aangehouden. Hij deed uitlatingen tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet die in Amsterdam tegelijk met de intocht van Sinterklaas werd gehouden.

Video: Paleis op de Dam beklad

Paleis op de Dam beklad met fuck de koning
Paleis op de Dam beklad met fuck de koning

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws? Stuur ze in via WhatsApp of NUfoto