Mogelijk eerste zomerse dag al maandag

Het voor dinsdag verwachte mooie weer komt een dag eerder. Mogelijk wordt het dan een landelijke zomerse dag. Van een officiële zomerse dag is sprake als de temperatuur in De Bilt op 25 graden of meer uitkomt.

Weeronline.nl meldt dat het maandag 22 graden op de Wadden kan worden tot 27 graden in het zuidoosten. Of het, voor de eerste keer dit jaar, in De Bilt 25 graden of meer wordt is nog wel spannend; de kans is ongeveer 60 procent, aldus het weerbureau.

Tot nu toe heeft alleen het Zeeuwse Westdorpe een zomerse dag beleefd. Dat was op 15 april, aldus MeteoGroup. Volgens het weerbureau komt de zomerse lucht maandag vanuit het zuiden. Ondanks de warmte is het overigens waarschijnlijk niet alleen maar zonnig. Er trekt ook veel dunne bewolking over.

Video: Eerste zomerse dag mogelijk maandag

De warmte is overigens van korte duur: dinsdag wordt het 16 (in het noorden) tot 21 graden (in het zuiden), verwacht Weeronline.nl. In het oosten en noorden is dan kans op een bui, maar verder verloopt de dag droog met redelijk wat zon.

Vorig jaar was de eerste zomerse dag op 20 mei. In 2013 was het pas op 6 juni. In 2007 viel de zomerse dag al op 14 april.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Maandag 15°C 7°C NW 4
Dinsdag 15°C 5°C NW 2
Woensdag 18°C 7°C ZW 4
Donderdag 21°C 9°C ZW 4
Vrijdag 16°C 11°C NW 4
Lees meer over:
Tip de redactie