Er wordt niet meer gezocht naar het lichaam van de tweede Nederlandse poolreiziger die in het hoge noorden van Canada om het leven is gekomen. 

Het bergingsteam van Canadese agenten en lokale vrijwilligers is teruggekeerd naar zijn basis in het dorp Resolute. De kans dat het lichaam nog wordt gevonden was te klein en de gevaren waren door het slechte ijs te groot.

Dat zei een woordvoerster van onderzoeksorganisatie Cold Facts zaterdag na berichtgeving van de NOS. Er komt waarschijnlijk geen nieuwe bergingspoging.

De Nederlanders Philip de Roo en Marc Cornelissen worden vermist sinds 29 april. Ze hadden die dag een noodsignaal verstuurd. Waarschijnlijk zijn ze door het ijs gezakt. Volgens de Canadese politie was het ijs ''heel slecht''.

Lichaam

De bergers hebben één lichaam gevonden en meegenomen. Het is niet bekend wie van de twee is gevonden en wie nog spoorloos is. De identiteit van het lichaam moet nog worden vastgesteld. Het is ook nog niet bekend wanneer het stoffelijk overschot naar Nederland wordt gebracht.

De basis in Resolute ligt iets meer dan 200 kilometer van de plek waar De Roo en Cornelissen hun fatale ongeluk hadden. De bergers zijn met sneeuwscooters een dag onderweg geweest om er te komen. Ze hebben een halve dag gezocht en het lichaam van een van de twee geborgen.

Spullen

Bovendien verzamelden ze spullen. Daarna zijn ze weer een dag onderweg geweest om terug te keren. Cold Facts is vol lof over de hulp van de Canadezen. ''We hadden ons geen beter team kunnen wensen, we zijn er heel dankbaar voor. Het is uitzonderlijk wat voor prestatie ze hebben geleverd'', aldus de woordvoerster.

De Roo en Cornelissen waren in het noordpoolgebied om onderzoek te doen naar het ijs. Ze waren op 6 april naar Canada gegaan. Hun hond, die ze moest beschermen tegen ijsberen, werd vorig weekeinde gered. Het dier wachtte op het ijs trouw op zijn verdwenen baasjes.