Nederlanders doneren 19 miljoen euro in nationale actieweek Nepal

In de nationale actieweek voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal is in totaal bijna 19 miljoen euro gedoneerd op Giro 555. 

De actieweek ging op 1 mei van start. De tussenstand werd vandaag bekend gemaakt tijdens een speciale uitzending over Nepal bij NPO Radio 2. 

Bij de actie stonden online media centraal. Meer dan 333.000 mensen bezochten de website en er werden tijdens de kick-off van de actieweek meer dan 18.000 tweets verstuurd waar Giro 555 in werd genoemd. Verder kwamen bij de diverse callcenters 14.600 telefoontjes binnen.

Honderden mensen in Nederland hebben zelf acties opgezet om geld op te halen.

Het kabinet geeft nog eens vijf miljoen euro voor noodhulp aan Nepal, dat twee weken geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Het geld is bestemd voor voedselpakketten.

Daarnaast ontvangen overlevenden geld waarmee ze zelf eten en drinken kunnen kopen en middelen om zelf voedsel te verbouwen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag.

Verwoest

Bij de ramp kwamen zeker 8.413 mensen om het leven. 17.576 mensen raakten gewond en volgens het Rode Kruis worden nog 260 mensen vermist. 

De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft ongeveer 256.000 huizen verwoest en nog eens 213.000 andere huizen beschadigd.

Indrukwekkend

Zeker een kwart van de 31 miljoen inwoners van Nepal is slachtoffer van de natuurramp die twee weken geleden gebeurde.

"Het is indrukwekkend om te zien hoe snel na de ramp Nederlanders in actie zijn gekomen om Nepal te steunen. Wij danken iedereen die hier aan heeft bijgedragen", zegt actievoorzitter Gijs de Vries.

Het rekeningnummer van Giro 555 blijft ook de komende tijd open voor Nepal.

Lees meer over:
Tip de redactie