N​ederland telt bijna 1.500 langdurig vermiste mensen. Iedere week komen er twee bij.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekscentrum Bureau Beke in opdracht van Politie en Wetenschap.

Lang was er geen goed zicht op de vermisten. Bureau Beke heeft daarom een landelijke lijst opgesteld met daarop in totaal 1.497 mensen die langer dan een jaar vermist zijn.

De lijst gaat terug tot 1929, maar de hoofdmoot dateert van rond de eeuwwisseling. Vanaf dat moment zijn er jaarlijks zo'n honderd mensen langdurig vermist geraakt en (nog) niet teruggekeerd, aldus Bureau Beke.

Niet-Nederlanders

Op de lijst staan mensen die in Nederland vermist zijn geraakt en Nederlanders die in het buitenland zijn verdwenen. De meeste vermissingen waren in Nederland, maar het merendeel daarvan betreft niet-Nederlanders.

De politie werkt sinds vrijdag de lijst, die moet helpen bij het oplossen van de langdurige vermissingszaken. ''Stap voor stap willen we die zaken opnieuw gaan bekijken. Soms zijn er nog aanknopingspunten voor nieuw onderzoek. Zoals de plek waar iemand het laatst verbleef of het laatst werd gezien'', aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef bij de politie.

Andere identiteit

Het gaat om vermiste mannen, vrouwen en kinderen die mogelijk zijn omgebracht, zelfmoord pleegden of een ongeluk kregen en niet zijn teruggevonden. Verder is er een categorie die bewust verdween en bijvoorbeeld met een andere identiteit naar het buitenland vertrok.

De politie hield vermisten al wel bij op verschillende lijsten, maar dat gebeurde niet landelijk. De politie gaat de landelijke lijst opnemen en bijhouden in Summ-IT, het landelijke opsporingssysteem voor de recherche.

De politie ontvangt jaarlijks 40.000 meldingen van vermissing. In ongeveer 80 procent van de gevallen wordt de vermiste binnen 48 uur teruggevonden of is het duidelijk wat er aan de hand is.