Het Openbaar Ministerie gaat de zaak tegen Abulkasim Al-Jaberi, die majesteitsschennis zou hebben gepleegd door 'fuck de koning' te roepen, opnieuw bekijken.

Dat meldt het OM donderdag na berichtgeving van NRC.

Woensdag werd bekend dat het OM Al-Jaberi wil vervolgen. Hij had tijdens een anti-Zwarte Pietenbetoging in Amsterdam vorig jaar "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" geroepen. Omdat de activist niet de strafbeschikking van 500 euro wilde betalen, werd hij door het OM gedagvaard. 

Volgens NRC zou er binnen het OM echter kritiek zijn op deze beslissing en wordt de kans klein geacht dat Al-Jaberi daadwerkelijk wordt veroordeeld voor majesteitsschennis. 

Dagvaarding ingetrokken

Het OM heeft de dagvaarding tegen Al-Jaberi ingetrokken. Hij hoeft niet meer op 27 mei voor de rechter te verschijnen. Ook moet er goed gekeken worden naar een aantal verzoeken van de advocaat van de activist, Willem Jebbink, aangaande de zaak.

Zo zijn er een aantal getuigen opgeroepen waarvoor het OM meer tijd nodig heeft om hierover een beslissing te nemen. Jebbink wil onder meer koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het woord laten bij een eventuele rechtszaak. 

Politiek statement

In de heroverweging over de vervolging worden de argumenten van Jebbink meegenomen. Volgens hem is ‘fuck het koningshuis’ een politiek statement, omdat het staat voor 'weg met het koningshuis'. "Daarom is de kans groot dat de politierechter in zo’n zaak besluit tot ontslag van rechtsvervolging of vrijspraak", aldus Jebbink.

Ook op Twitter was woensdag beroering ontstaan vanwege de vervolging van de man. De meesten spraken zich uit tegen de beslissing van het OM. 

Paleis op de Dam

In de nacht van woensdag op donderdag is het Paleis op de Dam beklad met de woorden 'fuck de koning'. Dit lijkt een reactie op de beslissing van het OM om Al-Jaberi te vervolgen. De politie doet onderzoek naar het voorval.

De bekladding is vastgelegd op camera's, maar wat er precies op de beelden te zien is, kon nog niet gezegd worden door de politie. De tekst is inmiddels verwijderd. Er wordt geen aangifte gedaan omdat het gebouw niet is beschadigd. 

Video: Paleis op de Dam beklad met 'fuck de koning'

Paleis op de Dam beklad met fuck de koning
Paleis op de Dam beklad met fuck de koning