Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat de eredivisiewedstrijd Feyenoord-Vitesse zondag niet doorgaan vanwege werkonderbrekingen van de politie.

Hij heeft dit Feyenoord en de KNVB in een brief laten weten, meldt de gemeente Rotterdam donderdag.

Vitesse en Feyenoord overwegen om een kort geding aan te spannen om het competitieduel toch op zondag te laten plaatsvinden.

De politiebonden hebben aangekondigd dat deze wedstrijd "niet mag rekenen op volwaardige ondersteuning van de politie''.

Deze actie maakt deel uit van het cao-conflict dat de politievakbonden met de minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben. Ook de wedstrijd FC Groningen-PEC Zwolle is doelwit van de politieacties. Die wedstrijd gaat wel door.

Aboutaleb: "De werkonderbrekingen van de politie zijn zowel voor als tijdens de wedstrijd, waardoor ik de veiligheid van de spelers en supporters en de openbare orde in de stad niet kan waarborgen. Het is niet verantwoord om daar enig risico in te nemen, daarom kan ik deze wedstrijd niet laten doorgaan."

Alternatief

De KNVB, de clubs en de gemeente Rotterdam gaan nog in gesprek over een alternatieve datum. De voetbalbond wil voor vrijdag 17.00 uur duidelijkheid over een nieuwe speeldatum en eist dat de wedstrijd voor de laatste speelronde op 17 mei wordt afgewerkt.

Voor een zo eerlijk mogelijk verloop van het slot van de competitie worden alle wedstrijden in de laatste twee speelrondes tegelijk gespeeld (aftrap 14.30 uur).

Het duel tussen Feyenoord en Vitesse is cruciaal in de strijd om Europees voetbal. De nummer drie van de eredivisie verdient aan het eind van het seizoen een plek in de voorronde van de Europa League.

Feyenoord is met nog twee wedstrijden te gaan derde met vijf punten voorsprong op nummer vijf Vitesse. AZ staat vierde met drie punten minder dan de Rotterdammers. De Alkmaarders komen zondag thuis in actie tegen NAC Breda.

Volgende week zondag is de laatste speelronde in de eredivisie. Daarna vinden nog play-offs om een Europa League-ticket plaats.

Groningen

De politiebonden hebben woensdag ook aangekondigd actie te gaan voeren bij het duel FC Groningen-PEC Zwolle.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen meldde woensdagavond bij RTV Noord dat hij voorlopig geen aanleiding ziet om de herhaling van de bekerfinale van afgelopen zondag te verbieden.

Uitgaansgebieden

Politieagenten in Groningen, Almere, Arnhem en Eindhoven leggen bovendien tussen vrijdag 22.30 uur en zaterdag 00.30 uur het werk neer. 

Ze zullen dan niet te voet surveilleren in de uitgaansgebieden daar. Dat hebben de politiebonden donderdag bekendgemaakt.

In de nacht van zaterdag op zondag nemen agenten in Breda het stokje over. Agenten voeren al weken actie voor een betere cao.

De politie probeert al lange tijd met allerlei acties verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) te bewegen om met een beter cao-voorstel te komen. Omdat de bewindsman volgens de bonden hier nog steeds niet aan tegemoetkomt, worden de acties steeds harder.

Video: Politie voert actie op snelwegen voor beter cao-voorstel