Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het spreekkoor van de FC-Groningen-supporters woensdagavond tijdens de huldiging van de bekerwinnaar, niet strafbaar bevonden. 

Dat laat het OM donderdagmiddag aan NU.nl weten. 

Justitie heeft de beelden van de supporters tijdens de huldiging van FC Groningen donderdag bekeken en is tot de conclusie gekomen dat er "geen sprake is van belediging of discriminatie". 

Woensdagavond werd duidelijk dat het OM het spreekkoor zou onderzoeken. Supporters zongen tijdens de huldiging van de bekerwinnaar de tekst "En wie niet springt die is een Jood". Volgens RTV Noord gebeurde dat voorafgaand aan een gesprek met FC Groningen-speler Johan Kappelhof op het podium. De speler is afkomstig van Ajax. Supporters van Ajax gebruiken de term 'Joden' als geuzennaam.

Volgens het OM deden de FC Groningen-spelers op het podium mee met het publiek. "Na het zien van de beelden en overleg met experts op het gebied van discriminatie stellen wij vast dat er geen persoon of bevolkingsgroep wordt beledigd", aldus een woordvoerder van het OM. "Deze gebeurtenis valt niet onder een strafbepaling." Ook is er geen aangifte gedaan. 

"Je kan hier moreel iets van vinden", zegt de woordvoerder. "Maar daar gaan wij niet over."

Video: OM vindt spreekkoren Groningen-fans niet strafbaar