Het Paleis op de Dam in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag beklad met de woorden "Fuck de Koning".

De politie heeft nog geen idee wie hierachter zit en heeft een onderzoek ingesteld.

De bekladding is vastgelegd op camera's. Wat er precies op de beelden is te zien en of er één of meerdere daders zijn, kon een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, dat het gebouw beheert, niet zeggen. 

De gemeente Amsterdam heeft de tekst verwijderd. Het Rijksvastgoedbedrijf doet geen aangifte, omdat er volgens de zegsman geen schade is aan het pand en de verf makkelijk was weg te halen. Op de muren van het gebouw wordt een nieuwe laag bijenwas aangebracht, waardoor het volgens de zegsman makkelijker is om graffiti te verwijderen.

Reactie

De leus lijkt een reactie op de vervolging van een activist die tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" heeft gezegd.

Volgens het OM zijn de woorden van de activist beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De demonstratie was op 16 november vorig jaar.

Beschikking

Een woordvoerder van het OM liet weten dat de man een zogenaamde OM-strafbeschikking is voorgesteld. "Hij heeft een brief gekregen waarin werd uitgelegd dat hij 500 euro boete moet betalen voor het beledigen van de koning en de koningin. Daar is hij niet niet mee akkoord gegaan en dan is overgaan tot vervolging standaard de volgende stap."

Ook op Twitter was woensdag beroering ontstaan vanwege de vervolging van de man. De meesten spraken zich uit tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie. De man moet op 27 mei in Amsterdam voor de rechter verschijnen.

Paleis op de Dam beklad met fuck de koning
Paleis op de Dam beklad met fuck de koning