De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught schendt structureel het recht van advocaten om onbelemmerd contact te kunnen hebben met hun cliënt.

Dat schrijft de Volkskrant donderdagochtend op basis van uitspraken van hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops en een advocaat van Lau G., die vorige week zelfmoord pleegde nadat hij een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd.

Volgens beide heren is het afluisteren van deskundigen die een advocaat inschakelt ter voorbereiding van hun zaak niet "conform de rechten op een eerlijk proces."

In de EBI scheiden glazen wanden de gevangenen niet alleen van hun familie, maar ook van gevangenispersoneel, medici, geestelijk verzorgers en dus de advocaat.

'Ik moet soms blaadje voor blaadje het strafdossier tegen die glaswand houden', aldus Knoops tegenover de Volkskrant. "Een cliënt moet zich voorover buigen over een vastgeschroefd tafelblad om alles te kunnen lezen. Ik kan in de EBI niet op een gelijke wijze een strafzaak voorbereiden zoals dat kan in een normaal Huis van Bewaring, of zelfs bij de internationale straftribunalen waar ik optreed."

Lau G. werd vorige week door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg dertig jaar cel.