Bewoners van vijf woningen in Helmond brengen ook de nacht van woensdag op donderdag elders door, omdat nog altijd onduidelijk is wat voor stof de benzine-achtige walm in hun huizen veroorzaakt. 

De bewoners werden een nacht eerder al uit voorzorg geëvacueerd.

Vier gezinnen slapen in een hotel, een vijfde gezin heeft ergens anders onderdak gevonden en bewoners van één huis hebben besloten gewoon in hun eigen bed te slapen, liet de gemeente weten.

Volgens een woordvoerder is daar op basis van luchtmetingen niets op tegen. Maar de meeste bewoners willen eerst zekerheid krijgen over de vreemde stof, die een aantal van hen hoofdpijn bezorgde.

RIVM

Een mobiel laboratorium van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat inmiddels aan de Adonislaan voor uitgebreid chemisch onderzoek. De gemeente hoopt dat de specialisten donderdagochtend uitsluitsel kunnen geven.

De brandweer had eerder al geconstateerd dat het gaat om een ''vluchtige, organische stof''. Dat kan bijvoorbeeld benzine, diesel of terpentine zijn. Vermoedelijk is de stof door een flinke hoosbui in de kruipruimten terechtgekomen.