In een park aan de Randenbroekerweg in Amersfoort zijn woensdagmiddag twee vrouwen van 20 jaar oud overleden door blikseminslag.

Dat meldt de Veiligheidsregio Utrecht.

De brandweer heeft nog geprobeerd de slachtoffers te reanimeren. De twee werden rond 14.25 uur getroffen. 

Volgens RTV Utrecht lagen de slachtoffers nog bij de boom waar ze mogelijk onder schuilden voor de regen. Inmiddels zijn de lichamen weggehaald.

De politie had het park enkele uren afgesloten voor onderzoek. Aan het eind van de middag werd het park weer vrijgegeven. Andere aanwezigen in het park zijn opgevangen door de politie en krijgen slachtofferhulp.

Het KNMI heeft woensdag voor het hele land code geel afgegeven. Er geldt een waarschuwing vanwege de regen met kans op onweer en mogelijk zware windstoten tot rond negentig kilometer per uur.

Afleiders

Het gevaar om persoonlijk getroffen te worden door bliksem is relatief gering, maar dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, blijkt woensdag in Amersfoort.

Volgens het KNMI komen in Nederland gemiddeld een of twee mensen per jaar door het natuurverschijnsel om het leven.

Vroeger, toen er minder afleiders waren, waren dat er waarschijnlijk meer. Hoeveel gewonden vallen, is niet precies bekend. Er zijn ook indirecte slachtoffers doordat een boom omvalt of brand uitbreekt.

Video: Twee mensen overleden door blikseminslag in Amersfoort