Het Openbaar Ministerie gaat een activist vervolgen omdat hij vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam ''Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'' heeft gezegd.

Dat heeft advocaat Willem Jebbink woensdag laten weten.

Volgens het OM zijn de woorden van de activist beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De demonstratie was op 16 november vorig jaar.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de man een zogenaamde OM-strafbeschikking is voorgesteld. "Hij heeft een brief gekregen waarin werd uitgelegd dat hij 500 euro boete moet betalen voor het beledigen van de koning en de koningin. Daar is hij niet niet mee akkoord gegaan en dan is overgaan tot vervolging standaard de volgende stap."

Advocaat Jebbink noemt het ''buiten alle proporties'' dat de man werd gearresteerd. ''Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.''

Ook op Twitter is woensdag beroering ontstaan vanwege de vervolging van de man. De meesten spreken zich uit tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie.

Niet uniek

De vervolging van activist Abulkasim Al-Jaberi wegens majesteitsschennis is niet uniek. In de jaren 2010 tot en met 2013 heeft het Openbaar Ministerie zo'n tien keer vervolging ingesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In ongeveer de helft van de gevallen werd de zaak door het Openbaar Ministerie zelf afgedaan, met bijvoorbeeld een door het OM opgelegde boete. Vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen.

Video: Activist scheldt op het koningshuis

Getuigen

Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen. ''De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.''

Jebbink zegt ook niet te begrijpen dat burgemeester Eberhard van der Laan de arrestatie niet heeft tegengehouden. ''Hij is daar als burgemeester voor verantwoordelijk.''

Ouderwets

Van der Laan zei zaterdag tijdens het Festival van het Vrije Woord de opmerking "hoogst ordinair" te vinden, maar "niet erg strafbaar". 

De Amsterdamse burgemeester noemde het verbod op majesteitsschennis ouderwets. Hij stelde in De Balie niet te verwachten dat deze wet nog decennia standhoudt. 

"Ik ken deze koning een beetje en ik denk dat ook hij dit best wat democratischer ziet dan die wet", aldus Van der Laan.

De man moet op 27 mei 2015 in Amsterdam voor de rechter verschijnen.