Jihadverdachten die vastzitten op terreurafdelingen stappen naar de rechter als ze geen milder of in ieder geval op hen persoonlijk afgestemd regime krijgen. 

Dat heeft advocaat André Seebregts woensdag bevestigd na berichtgeving in dagblad Trouw.

Seebregts is de advocaat van de van ronselen en opruiing verdachte Azzedine C., alias Abou Moussa, en nog twee andere jihadverdachten. Ze zitten vast op de terreurafdeling (TA). Ze beklagen zich over ''vernederende'' visitaties bij ieder contact met de buitenwereld, waarbij ze zich moeten ontkleden, bukken en hun geslachtsdelen moeten optillen.

Voor de jihadverdachten is dat reden om niet naar de rechtszaal te komen, waar ze zich tegen de beschuldigingen zouden moeten verdedigen. Ook worden ze voortdurend afgeluisterd. Het gaat daarbij niet alleen om telefoongesprekken. Ook in de gangen en de gezamenlijke ruimte hangen microfoons, aldus Seebregts.

Overplaatsing

Seebregts dient een officieel verzoek in tot overplaatsing. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, stapt hij naar de rechter. Volgens de advocaat worden alle terreurverdachten op de terreurafdeling geplaatst, zonder dat is onderzocht of dat nodig is voor de veiligheid.

Hij wijst erop dat alle maatregelen noodzakelijk moeten zijn, maar volgens Seebregts is dat voor zijn cliënten moeilijk vol te houden.