Het aantal brandweervrijwilligers is de afgelopen tien jaar niet zo laag geweest als nu. In 2005 werkten nog 22.039 bij de Nederlandse korpsen. Dit jaar zijn dat er 19.676.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend maakte. Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers spelen bezuinigingen een grote rol in die afname.

In 17 van de 25 veiligheidsregio's daalde het aantal vrijwillige brandweerlieden. De daling is het grootst in de regio Twente, waar 13,9 procent minder vrijwilligers werken.

Vrijwilligers brandweer

Bezuinigingen

"In sommige regio's wordt flink bezuinigd op materieel, bijvoorbeeld op spuitwagens", legt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, uit. "Normaal worden deze ook gebruikt door vrijwilligers, maar die worden hierdoor overbodig en moeten vertrekken. Materiële bezuinigingen leiden dus tot personele bezuinigingen."

Ook speelt schaalvergroting een grote rol, volgens Dokter. "Mensen herkennen zich niet meer in de werkzaamheden van de brandweer op lokaal niveau, waardoor de betrokkenheid afneemt."

De voorzitter waarschuwt voor de gevolgen van te ingrijpende bezuinigingen. "Als er steeds verder bezuinigd moeten worden waardoor vrijwilligers vertrekken, raakt dat op een gegeven moment de slagkracht van de brandweer."