Vele duizenden Groningers op de Grote Markt in Groningen sprongen een gat in de lucht nadat FC Groningen zondagavond in Rotterdam de KNVB-beker won.

De Grote Markt raakte gedurende de bekerfinale steeds voller.

De Groningers konden de wedstrijd daar op een groot scherm volgen. Het plein ontplofte bij de twee Groningse goals en na het laatste fluitsignaal.

''Boeren! Boeren!", schalt het over het bomvolle plein als FC Groningen de beker krijgt uitgereikt van Erwin Koeman. Het Groningse volkslied wordt uit volle borst meegezongen.

Honderden bussen

Zondagmiddag was het ook al druk bij de Kuip in Rotterdam, waar honderden bussen met voetbalfans uit Zwolle en Groningen waren heengekomen. Om 18.00 uur werd daar de KNVB-beker gespeeld. 

De bussen veroorzaakten grote drukte op de Nederlandse wegen. Zo stonden voor het verkeersplein Joure files door bussen en vakantieverkeer, meldden de verkeersdiensten van ANWB en VID. Op de routes vanuit Groningen en Zwolle naar Rotterdam was het druk.

Enkele Groningse boeren reden in de nacht van zaterdag op zondag zelfs in negen uur tijd de 250 kilometer per trekker naar Rotterdam.

De touringcars waren rond 21.30 uur weer onderweg vanuit Rotterdam naar respectievelijk Groningen en Zwolle, na de bekerfinale die werd gespeeld in Rotterdam. De Zwolse bussen volgen een andere route de stad uit dan die naar Groningen. De routes kruisen elkaar bij Utrecht. De bussen worden begeleid door politiemotoren.

Arrestaties

Rond de bekerfinale in Rotterdam zijn zondag in totaal 25 mensen opgepakt. Volgens de politie verliep het voetbalfeest in en rond de Kuip verder zonder problemen. De personen werden aangehouden voor onder meer vuurwerkbezit, openbare dronkenschap, mishandeling en het negeren van bevelen.

Huldiging

De huldiging van FC Groningen zal op 6 mei in het Stadspark in Groningen plaatsvinden. Dat maakte algemeen directeur Hans Nijland zondag na de finale bekend. ''We hebben het draaiboek al vóór de wedstrijd gemaakt'', liet hij glunderend weten.

''Dat is natuurlijk de goden verzoeken, maar het ligt nu wel klaar. Het zal een gekkenhuis worden, met 30.000 tot 40.000 mensen, denk ik. Geweldig, ik kijk er nu al naar uit.''

Video: Supporters Groningen en Zwolle maken zich op voor bekerfinale