De komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard (80) naar de Persvrijheidslezing in Amsterdam zaterdag gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

Westergaard spreekt zaterdagavond in De Balie op het Festival van het Vrije Woord ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid.

Om veiligheidsredenen werd zijn komst pas zaterdag bekendgemaakt.

De tekenaar van spotprenten werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt Westergaard bedreigd en werd in 2010 een aanslag op hem verijdeld, ondanks permanente beveiliging.

Screening

Het debattheater De Balie is uitverkocht en alle aanwezigen zijn van tevoren gescreend. Niemand wordt meer toegelaten. Binnen in De Balie is volgens directeur Yoeri Albrecht nog nooit zo veel beveiliging aanwezig geweest. "Met de komst van Westergaard zijn we maanden bezig geweest", aldus Albrecht.

De veiligheidsmaatregelen zijn uitgebreid besproken tussen De Balie enerzijds en de veiligheidsdriehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van politie anderzijds. Nieuwsuur meldt dat het festival zou worden afgeblazen indien de aanwezigheid van Westergaard voor 2 mei gelekt zou zijn.

Risico

Volgens Albrecht staat het de kopers van een kaartje vrij om af te zien van een bezoek aan de Persvrijheidslezing. In dat geval krijgen zij hun geld terug. "Bezoekers moeten wel weten waar ze naar toegaan, want de komst van Westergaard is wel risicoverhogend", aldus Albrecht. Afmeldingen heeft hij nog niet ontvangen, "enthousiaste reacties wel".

Op het Festival van het Vrije Woord staat de situatie in landen als Egypte, Turkije en Rusland centraal. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en Brahim Bourzik, oprichter van de Moslimkrant, behoren tot de aanwezigen.