Anouar B. (34) en Adil A. (26) zijn vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.  

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de rechter is er voor mensen die zo bewust kiezen voor een crimineel leven als de twee schutters geen plaats meer in de samenleving. 

De twee mannen schoten volgens de rechter op 29 december 2012 Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) dood op twee verschillende plekken in de Staatsliedenbuurt. De omgekomen mannen waren bekenden van de politie. Het beoogde doelwit van de aanval, Benaouf A., wist te ontkomen.

Kalasjnikovs

De rechtbank tilt zwaar aan het 'ongekend gewelddadig optreden' waarbij ook de politie is beschoten met Kalasjnikovs. Daardoor is volgens de rechtbank de grens van een tijdelijke gevangenisstraf gepasseerd. 

De rechter basseert de uitspraak op een getuigenis van het beoogde doelwit, die zegt één van de daders te hebben herkend. Ook dna-sporen, glassplinters en telefoongegevens zijn als bewijs aangeleverd. "De alternatieve verklaringen van de verdachten over deze sporen heeft de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven", aldus de rechtbank. 

Doorslaggevend voor de levenslange celstraf was de ''verachtelijke" poging tot doodslag op de twee motoragenten. ''Daarmee passeerden zij een grens. Het was een uiting van minachting voor de rechtsstaat, waarmee zij zich buiten de samenleving plaatsten", concludeerde de rechtbank. Het vonnis moet duidelijk maken dat dergelijk geweld ''niet wordt getolereerd."

Het OM laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechter. Zowel Anouar B. als Adil A. gaan in hoger beroep. 

Video: Reactie advocaten Ficq en Lonterma

Hamza B.

Een andere verdachte, Hamza B. (27), werd in december in de Marokkaanse stad Tanger veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie. Hij zou de vluchtauto van de verdachten hebben bestuurd.

De 27-jarige B. stond in Marokko terecht, omdat hij daar in juni 2013 op de luchthaven van Tanger werd opgepakt toen hij zijn vriendin wilde ophalen. 

Stefan S.

Verdachte Stefan S., wiens dna werd aangetroffen op een kogelhuls, werd vrijdag door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van honderd dagen. Omdat die straf gelijk is aan zijn voorarrest, komt hij vrij.

S. zou volgens de rechter niet betrokken zijn geweest bij de liquidaties zelf. Wel zou hij een kalasjnikov in zijn bezit hebben die bij de liquidaties is gebruikt.  

Lopend onderzoek 

Het OM onderstreept dat het onderzoek naar de wilde schietpartij nog loopt. Er wordt aangenomen dat er meer daders waren. Zij hebben niet alleen interesse in de uitvoerders.

Ook naar de leveranciers van de Volkswagen Golf GTI en Audi RS4 en de wapens van de daders wordt onderzoek gedaan, net als naar de opdrachtgever(s). 

Niet iedereen van die vermoedelijke daders is overigens nog in leven. Zo werd Derkiaoui 'Pirki' van der Meijden in augustus zelf geliquideerd.

Antwerpen

Het beoogde doelwit Benaouf A. is vorig vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen.

De aanslag in de Staatsliedenbuurt twee maanden later was waarschijnlijk een wraakactie voor die moord.