Prostituees zijn vrijdagochtend als protest tegen het sluiten van ramen begonnen met de bezetting van panden op de Amsterdamse Wallen. 

Dat meldt PROUD, de belangenvereniging van de vrouwen.

De sekswerkers spannen eveneens een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam vanwege de tijdelijke sluiting van achttien raambordelen op de Wallen.

Prostituees waren rond 6.00 uur een pand aan de Oudezijds Achterburgwal met drie ramen binnengedrongen. De politie heeft nog niet ingegrepen, aldus een woordvoerder.

Video: Prostituees op Wallen eisen hun ramen terug

Zonder werk

Volgens PROUD zitten 24 vrouwen vanaf 1 mei zonder werk omdat een van de exploitanten voor achttien ramen zijn vergunning is kwijtgeraakt. Dit vanwege misstanden, zoals gedwongen prostitutie.

De ondernemer heeft inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd, maar in de tussentijd mogen de panden niet worden gebruikt. "De vrouwen, allen zelfstandig ondernemers voor wie de dagelijkse kosten gewoon doorlopen, pikken dit niet", zegt Mariska Majoor namens PROUD.

Compensatie

De sekswerkers eisen in een kort geding dat de werkplekken beschikbaar blijven en willen ook compensatie voor elke dag dat zij niet kunnen werken.

Volgens PROUD geeft de gemeente ten onrechte aan dat er nog voldoende werkplekken beschikbaar zijn. "Er zijn alleen nog overdag werkkamers beschikbaar, maar die wil niemand omdat er op de Wallen overdag geen droog brood valt te verdienen", aldus Majoor.

Onder de noemer 'Project 1012' is Amsterdam bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn er al 115 van de 500 bordelen dicht.

Hoe lang de bezetting duurt is nog onbekend.