
Ruim 8,6 miljoen euro ingezameld voor Nepal
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking liet na afloop weten dat de nationale actie een heel mooi resultaat is. "We mogen trots zijn, maar er is nog veel werk te doen", zei ze.
In het Giro555-Café in De Hallen in Amsterdam was er vrijdag vanaf 06.00 uur tot middernacht aandacht voor de actie Nederland helpt Nepal van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).
Radio en televisie besteedden de hele dag aandacht aan de inzameling. In De Hallen konden mensen ook geld brengen. De actie gaat nog een week door.
Bekende Nederlanders gingen op sociale media mensen oproepen om geld te doneren. Onder de deelnemers waren Rob de Geus, Sophie Hilbrand, Anita Witzier, André van Duin, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons.
In het hele land werden acties georganiseerd om geld in te zamelen.
Startsein
Vrijdagochtend om 06.15 uur werd het startsein voor de actie gegeven op NPO Radio 2 door actievoorzitter Gijs de Vries. Om 12.00 uur was de tussenstand ruim 4 miljoen euro. Tegen 19.00 uur was dat opgelopen tot ruim 5,2 miljoen euro. Vlak voor 23.00 uur stond de teller op 6,4 miljoen euro.
Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking opende de actiedag op NPO Radio 1. Zij maakte de eerste tussenstand van ruim 3,3 miljoen euro om 7.00 uur bekend.
Ploumen noemde de actiedag belangrijk. ''Het is heel goed alle acties te bundelen en Nepal te laten zien dat we aan ze denken en we willen helpen.''
Doden
Het aantal mensen dat als gevolg van de zware aardbeving afgelopen zaterdag in Nepal om het leven is gekomen, heeft vrijdag de 6.200 overschreden. De autoriteiten in de hoofdstad Kathmandu berichtten dat er 6.204 doden zijn geteld en dat er bijna 14.000 gewonden zijn gevallen.
Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog verder op, omdat er nog geen contact is geweest met veel getroffen gebieden.
De beving van zaterdag had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in meer dan tachtig jaar in Nepal. In de buurlanden India en China kwamen meer dan honderd mensen om.
Opbrengst nationale acties
Nederlanders
De hulporganisatie SOS International liet weten dat alle zeshonderd Nederlanders voor wie na de aardbeving de hulp van een reisverzekering was ingeroepen, terecht zijn. In die groep toeristen zijn er dus geen vermisten meer.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog geen contact met zo'n 150 Nederlanders in Nepal. Dit kunnen mensen zijn die langdurig in het Aziatische land verblijven en voor wie geen reisverzekering is ingeschakeld.
Ongeveer 75 Nederlanders komen zaterdag terug naar Nederland. Het toestel landt, zo is de verwachting, rond kwart voor negen zaterdagochtend op Rotterdam The Hague Airport.
Een 53-jarige vrouw uit Kerkrade is bij de aardbeving in Nepal om het leven gekomen. De vrouw, die de Duitse nationaliteit heeft, maakte samen met haar gezin een trektocht door het land. Haar 16-jarige dochter raakte gewond en kwam dinsdag terug in Nederland. De vader van het gezin herstelt van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Nepal.
Hulpverlening
De hulpverlening begint nu serieuze vormen aan te nemen. Steeds meer hulpgoederen komen het land binnen. Toch zijn er nog altijd honderdduizenden mensen die niet bereikt worden.
''We weten van een aantal dorpen nog steeds niet hoe het met de mensen gaat'', aldus Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Nepal. ''Dat baart ons grote zorgen.''
Video: Nederlands reddingsteam blijft hopen op overlevenden
Stoffels was vrijdag in Chautara in het Sindupalchowk-district. ''Negentig procent van de huizen daar is stuk. Dat zijn er ongeveer 40.000. Het ziekenhuis is ook ingestort. De paniek is enorm'', zegt hij.