De politie heeft vorig jaar acht procent minder misdrijven geregistreerd dan in 2013. In totaal werden 1.000.620 misdrijven bij de politie gemeld.

Vooral de zogenoemde 'high impact crimes' zoals woninginbraak, straatroof, overvallen en geweldsdelicten namen flink af, namelijk twaalf procent minder.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend heeft gemaakt.

Het aantal aangiften daalde vorig jaar bij alle typen criminaliteit. De grootste daling is straatroof en overvallen met 23 procent minder dan in 2013. Ook het aantal woninginbraken daalde fors met 19 procent.

Misdrijven opgelost

Ongeveer een kwart van alle misdrijven werd in 2014 binnen een jaar opgelost. In 2013 was dat nog 22 procent. Volgens het CBS is dat te verklaren doordat er minder vaak aangifte is gedaan van moeilijk oplosbare delicten zoals woninginbraak en zakkenrollerij.

De Friese gemeente Dantumadiel heeft het hoogste percentage opgehelderde misdrijven, namelijk 39,1 procent. Ook Sluis en Schagen hebben met 37,2 en 37 procent een vrij hoog ophelderingspercentage. Op Vlieland wordt slechts 9,5 procent van de aangiftes opgelost.

Opheldering misdrijven