Een islamitische geestelijke die eerder Frankrijk en de Verenigde Staten niet in mocht, is deze week de hoofdspreker op een conferentie in Eindhoven. 

Sjeik Aaid al-Qarni uit Saudi-Arabië is te gast op een conferentie van stichting Waqf, die verbonden is aan de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee.

De conferentie begint donderdag en duurt tot zondag, blijkt uit de uitnodiging, die werd opgemerkt door Geenstijl.

Volgens een woordvoerder van stichting Waqf, die de moslimgeleerde heeft uigenodigd komt de geestelijke om een lezing te geven, niet om haat te zaaien. Volgens de woordvoerder is de man niet gevaarlijk

VVD, LPF en het CDA in de gemeenteraad willen van het stadsbestuur weten ''welke acties het gaat ondernemen om de komst van de sjeik tegen te houden''. Maar volgens stichting Waqf heeft Al-Qarni gewoon een visum gekregen en is er niets aan de hand.

De geestelijke kwam via Italië Europa binnen en mag door de Schengenzone, waar Nederland ook bij hoort, vrij reizen. ''Hij is dus geen gevaar voor Europa of Nederland, anders was hij niet binnengekomen'', zegt de woordvoerder van Waqf. ''Wij volgen de wet.''

Mogelijk gevaar

Al-Qarni is een populaire geestelijke onder moslims wereldwijd. De Amerikanen zien in hem echter een mogelijk gevaar, daarom staat hij op de 'no fly list', wat betekent dat hij niet op een vliegtuig naar de VS mag stappen.

Ook kwamen hij en drie andere moslimgeleerden in 2012 Frankrijk niet binnen, omdat ze volgens de Franse regering oproepen tot haat en geweld.

Livestream

De woordvoerder vindt dat uitspraken uit het verleden er niet zo toe doen. ''Ik verdedig hem niet en val hem niet aan. We zochten een gastspreker en hij reist momenteel door Europa. We rekenen de man af op wat hij zegt bij ons.

Iedereen kan dat ook volgen via een livestream op onze website: zijn lezing wordt direct in het Nederlands vertaald.''

PVV

Ook de landelijke politiek bemoeit zich met de zaak. De PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren in de Tweede Kamer hebben de verantwoordelijk ministers schriftelijk om opheldering gevraagd.

De partijen willen onder meer weten waarom de geestelijke een visum heeft gekregen, terwijl hij de VS en Frankrijk niet in mag. De PVV vindt dat het visum alsnog moet worden ingenomen.

Het gemeentebestuur van Eindhoven heeft nog niet gereageerd op de vragen uit de raad.