Verschillende Armeense organisaties hebben vrijdag in Almelo de Armeense genocide herdacht die honderd jaar geleden begon.

Leden van Comité 1915, de stichting Armeense Genocide Monument Almelo en de Armeens Apostolische Kerk kwamen bijeen bij het vorig jaar onthulde Armeense genocicemonument in Almelo.

Daarna vond een bijeenkomst plaats in de zaal van de Armeense kerk, waar plaats was voor toespraken van prominenten en artistieke uitvoeringen.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt was een van de aanwezigen. Hij riep de Nederlandse regering op om de Armeense genocide van 1915/16, met 1,5 miljoen slachtoffers, officieel te herkennen.

Hij vroeg het kabinet een voorbeeld te nemen aan de Duitse president Gauck die eerder deze week een oecumenische kerkdienst ter nagedachtenis van het tragische gebeurtenis bijwoonde.

"Het is verschrikkelijk dat onze regering zich vandaag slechts een ambtelijke vertegenwoordiging naar de plechtigheid in Den Haag stuurt. Bij de Holocaustherdenking is het kabinet wel vertegenwoordigd." 

"En de Rwandese genocide van twintig jaar geleden is door Nederland zowel in Rwanda zelf als in Nederland door de ministers Ploumen en Timmermans bijgewoond."

Jongeren

Aan de plechtigheid in de kerk ging 's middags een stille tocht door Almelo vooraf met vele honderden aanwezigen. In een indrukwekkende lang lint liep de stoet door de wijk Schelfhorst.

Velen waren gekleed in stemmig zwart en droegen Armeense en Aramese vlaggen of sjaals bij zich. Opvallend was dat ook veel jongeren meewandelden.

Vrijdagmiddag vond ook een herdenking plaats bij het Armeense genocidemonument in Assen. Hierbij waren onder andere Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie) aanwezig.

Volkenmoord

De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden in 1915 en 1916 tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs. Het huidige Turkije ontkent dat er sprake is geweest van een georganiseerde volkenmoord.

Op 23 april 1915 werden in Istanbul honderden Armeense intellectuelen opgepakt. Zij werden vrijwel allemaal later vermoord. Daarom wordt 23 april beschouwd als begindatum van de volkenmoord.