Ruim 95 procent van de Nederlandse bevolking is tevreden of neutraal over de nieuwe opzet van Koningsdag.

Dat blijkt uit onderzoek onder 3.397 Nederlanders door onderzoeksbureau Necker van Naem voor NU.nl.

Zes op de tien respondenten vindt het goed dat de koning voor een Koningsdag 'nieuwe stijl' kiest. Slechts 3,9 procent had liever een andere opzet gezien.

Maandag vindt in Dordrecht de eerste Koningsdag in de nieuwe opzet plaats. Het defilé, dat de Koninginnedagen van Willem-Alexanders grootmoeder Juliana kenmerkte, komt terug. Om 11.00 uur komt de koninklijke familie over het water aan in Dordrecht. Daarna vindt een Grande Parade met meer dan vijftig vaartuigen plaats.

Koningsdag 'nieuwe stijl'

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is maandag niet in Dordrecht aanwezig. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat prima, blijkt uit het onderzoek. Iets minder dan een op de vier respondenten staat daar neutraal tegenover.

Zo'n 54 procent vindt 27 april een goede datum voor Koningsdag. Daarnaast heeft 15,7 procent liever de oude datum van 30 april.

Ten slotte is 53,9 procent van de respondenten voorstander van het koningshuis. Een op de vijf personen is voorstander, maar ziet het liever anders georganiseerd. Negentien procent zou Nederland liever als republiek zien.