Lau G., die donderdag werd veroordeeld tot levenslang voor een dubbele moord in 2006, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in de gevangenis in Vught. Hij heeft zelfmoord gepleegd.

Zijn lichaam werd in zijn cel aangetroffen. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Het onderzoek naar wat er precies plaatsgevonden heeft loopt nog en duurt nog enige tijd.

G. zat in de Extra Beveiligde Inrichting omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. Over de omstandigheden van zijn overlijden is nog weinig bekend. Er wordt onderzoek gedaan door de schouwarts, de technische recherche en politie. De familie, de advocaat, de officier van justitie en de politie zijn direct geïnformeerd.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) wordt ingelicht en zal een calamiteitenonderzoek verrichten. Dat is gebruikelijk als een gedetineerde in de gevangenis overlijdt.

Pillen

Misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft gezegd dat Lau G. mogelijk zelfmoord heeft gepleegd door pillen in te nemen. De Vries kreeg die informatie van ingewijden. ''De vraag is natuurlijk of en hoe hij in staat is geweest om pillen op te sparen.''

Bronnen melden aan de NOS dat G. de pillen had bewaard in een medisch apparaat dat hij had wegens apneu. Ook zou hij een afscheidsbrief hebben achtergelaten in zijn cel. 

De Vries brengt in herinnering dat Lau G. eerder een poging tot zelfmoord deed.

Ondraaglijk

De raadslieden van Lau G. zeggen dat het leven in de extra beveiligde strafinrichting voor hem niet langer draaglijk was. Zijn advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops zeggen "met pijn en droefenis" kennis te hebben genomen van het overlijden.

"Het was een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid", aldus de raadslieden in een verklaring. "Omdat hij dit niet kreeg en zijn langdurig verblijf in de EBI te Vught geen uitzicht op verbetering bood, wat een voor hem ondraaglijke situatie betekende, moet dit voor Lau G. niet langer mentaal draagbaar zijn geweest."

Humaniteit

De advocaten zeggen het mentaal lijden van G. van nabij te hebben meegemaakt en de hoop te hebben gehad ''dat hij voldoende vertrouwen zou blijven houden in een rechtvaardige uitkomst van zijn strafzaak alsmede vertrouwen in het strafrechtssysteem''.

De dood van G. roept volgens Heuvelmans en Knoops ''wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem''. ''In zijn nagedachtenis spreken wij de hoop uit dat justitie hier lering uit zal trekken en zal blijven streven naar verdere humanisering van het strafrecht'', schrijven de raadslieden.

Inbreken

Lau G. werd donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg dertig jaar cel.

Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Lau G. en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool. Lau G. gaf Bendella en Fourkour een nekschot, zo bleek tijdens de rechtszaak. ''Een weloverwogen executie", aldus de officier van justitie.

Pas een jaar geleden biechtte Geert G. op waar ze de slachtoffers hadden begraven. Dat was in een bos bij Arcen, vlakbij de vroegere woning van Lau G.

Video: Levenslang Lau G. voor dubbele moord