Annemarie Penn-te Strake wordt de nieuwe burgemeester van Maastricht. Dat is donderdagvond bekendgemaakt tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad. 

Ze is de opvolger van VVD-burgemeester Onno Hoes. Die stapte op na incidenten rond zijn privéleven.

Voorafgaand aan het openbare deel kwam de raad in besloten zitting bijeen. Daarin bracht de vertrouwenscommissie voor de voordracht van de nieuwe burgemeester verslag uit. In die commissie zaten zes leden.

Penn (61) is de eerste vrouwelijke burgemeester van Maastricht, en de eerste partijloze, zei fractievoorzitter Bert Jongen van D66 in de raad. Net als de andere raadsleden toonde hij zich "zeer verheugd" met haar voordracht.

Raadsleden roemden haar om haar warme, maar zakelijke persoonlijkheid, en haar vele contacten. "Een fantastische keuze", zei wethouder André Willems van de Seniorenpartij Maastricht. De man van Annemarie Penn-te Strake is voorzitter van het bestuur van de Seniorenpartij.

Ervaring

Penn kan in juni beginnen, zei voorzitter Vivianne Heijnen van de vertrouwenscommissie. Heijnen vertelde aan de raad dat zij gekozen is uit zeventien kandidaten. Penn heeft volgens Heijnen grote ervaring op het gebied van de openbare orde en veiligheid, oog voor het sociale welzijn, en kan goed luisteren en leiden.

Wel heeft ze een geringe ervaring met de lokale politiek, maar ze stelt zich leergierig op, aldus Heijnen. "Ze is in staat het boegbeeld van Maastricht te worden."

Penn is nu nog lid van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM).