Lau G. is donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers in Venray.

De straf is conform de eis van de officier van justitie. Medeverdachte Geert G. is voor het medeplegen veroordeeld tot dertig jaar cel. Tegen hem was veertien jaar cel geëist.

De rechtbank baseert de veroordeling van Lau G. voor een groot deel op de bekentenis van Geert G. en de verklaring van een medegedetineerde tegen wie hij beide moorden zou hebben opgebiecht.

De advocaten van de veroordeelden gaan tegen het vonnis in beroep, lieten ze na afloop weten.

Medeplegen

De rechtbank verbaasde zich over de 'lage' strafeis tegen Geert G. Normaal gesproken staat voor medeplegen van een moord vijftien tot achttien jaar cel. In dit geval betreft het twee moorden. Een nadere uitleg over de strafeis maakte onvoldoende indruk op de rechter, die een veel hogere celstraf oplegde.

Geert G., aldus de rechtbank, heeft moedwillig meegewerkt aan de moord op beide Venrayse Marokkanen, die betrapt werden bij het rippen van een wietplantage in mei 2006.

Op zijn bevel moesten Fourkour en Bendella knielen met het gezicht tegen de muur, waarna "architect" Lau G. de twee een nekschot gaf. De rechter sprak over ''het moedwillig afmaken van beide mannen."

Gewapende confrontatie

Het feit dat beide daders ongemaskerd beide slachtoffers insloten in de plantage, duidt erop dat ze aanstuurden op een gewapende confrontatie. Als motief noemde de rechtbank grote financiële belangen.

Lau G. was destijds eigenaar van meer dan tien hennepplantages, Het wiethok in Venray zou jaarlijks een half miljoen euro opbrengen. Geert G. stond bij hem op de loonlijst en kreeg een deel van de opbrengst van een plantage in zijn eigen woning. Hij moest het ''vuile werk" opknappen voor Lau G., die op de achtergrond opereerde.

De nabestaanden van de slachtoffers lieten weten blij te zijn met de uitspraak. De rechtbank stond nog even stil bij het leed van beide families. Jarenlang hebben zij in onzekerheid verkeerd over het lot van Karim en Fouad. Een jaar geleden biechtte Geert G. op dat ze lagen begraven in een bosperceel in Arcen, vlakbij de vroegere woning van Lau G.